В Україні зросли ціни на свинину та борщовий набір
У квітні 2025 року в Україні спостерігалася змішана динаміка цін на харчові продукти. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, ціни на свинину та борщовий набір зросли, в той час як вартість яєць і деяких овочів знизилась. Найбільше подорожчав борщ – на 19%, цибуля – на 82%, буряк – на 60%, капуста – на 42%, а морква – на 14%. Це пов’язано зі зменшенням пропозиції цих овочів. Ціни на м’ясо також зросли, зокрема на свинячий ошийок – на 20% і на яловичину – на 6%. У той же час, ціни на куряче філе зросли на 5%, але на курячі стегна знизилися на 4%. На ринку молочної продукції ціни залишалися стабільними, але багато продуктів значно подорожчали в порівнянні з минулим роком. Зокрема, вершкове масло подорожчало на 72,5%, а вершки на 10% також подорожчали. Ціни на бакалію також зросли, наприклад, на соняшникову олію. Деякі продукти, як от яйця та салатні овочі, подешевшали. Наприклад, ціни на яйця знизилися на 5%, а на огірки та помідори – на 31% і 21% відповідно. Експерти очікують подальшого здешевлення огірків в наступні тижні.